Wrat  (Verruca)

Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus wordt overgebracht door direct huidcontact (door evt. wonden), en overleeft goed in een vochtige omgeving (zwembaden, douches en sportkleedkamers of natte handdoeken). 


Verschillende soorten:
- klassieke wratten (verrucae vulgares) die overal op de huid kunnen voorkomen, maar vooral op handen, ellebogen, voeten en knieën.

- draadvormige (filiforme) wratten die eerder voorkomen in het gezicht;
- platte wratten (verrucae planae);
- wratten op de voetzool (verrucae plantares)

Hoe kun je het herkennen?
Klassieke wratten zijn rond of ovaal, met een vast en ruw "bloemkoolachtige" oppervlak en een doorsnede van 0,1 tot 1 cm. Deze wratten zijn meestal pijnloos.

Voetzoolwratten kunnen drukken op onderliggende structuren en daardoor pijnlijk zijn. Vaak zijn ze bedekt met een dikke laag eelt, waardoor ze er soms uitzien als een likdoorn. 

 

 

Behandeling:

De meeste wratten (60%) genezen spontaan binnen de 2 jaar. Meestal is er dus geen behandeling nodig. De verspreiding van gewone wratten kun je niet voorkomen. Goede hygiëne is belangrijk. Was ook altijd je handen na contact met een wrat. 

- Je huisarts of een huidarts kan de wrat bevriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie).

- Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf.

 

 

 

Tip: vraag raad aan uw huisarts. Nooit zelf proberen weg te snijden, je kan er nieuwe wondjes mee veroorzaken waarlangs het virus kan binnendringen en nieuwe wratten kan vormen.